Van Rooi Group: wat ooit begon met één big
Met ruim zestig jaar is Van Rooi een familiebedrijf met een lange traditie. Vernieuwing kenmerkte elke generatie. Wat begon met ondernemerszin in de jaren vijftig mondde uit in een eigentijds en modern geoutilleerd bedrijf anno nu dat oog heeft voor de hedendaagse wensen en duurzame eisen. Duik mee in de geschiedenis van vader Martien en zonen Marc en Addy Van Rooi.
Van boer tot bord. Lang voordat Van Rooi Meat invulling geeft aan deze duurzame manier om producten efficiënt en vers bij de consument te krijgen, houdt Martien van Rooi zich al bezig met de handel in varkens. Het is 1953 en de zeventienjarige Martien gaat met zijn eigen biggen naar de markt in het Brabantse Lieshout om daar de meest geschikte kopers te vinden.
Nieuwe efficiencyslag
Na enige tijd laat hij ook biggen en varkens via zijn melkveebedrijf aan- en afvoeren. Op die manier ontstaat een serieuze handel in varkensvlees. In 1977 laat Martien naast zijn melkveebedrijf een exportverzamelplaats en wegerij bouwen. Nu hij de varkens één op één kan wegen en de dieren op de juiste manier kan sorteren, realiseert hij een nieuwe efficiencyslag. Een begrip dat overigens niet alleen vandaag de dag centraal in de bedrijfsvoering staat, zo blijkt.
In eigen land slachten
Inmiddels hebben de zonen van Martien, Marc en Addy, een zodanige leeftijd bereikt, dat zij volwaardig kunnen meedraaien in het bedrijf. Direct na zijn schoolperiode gaat Marc zich op de export naar het buitenland richten. Duitsland, België, Frankrijk en Italië maken kennis met de varkens van Van Rooi. Maar de regelgeving rond export van levende varkens verandert. Daardoor kiezen vader en zonen ervoor om de dieren in Nederland te slachten, en het vlees daarna te gaan vermarkten. Zoon Addy richt zich op de slachtvarkens en de export van biggen, varkens en zeugen. Dat gebeurt op de exportverzamelplaats in Lieshout.
Verder groeien
In 1995 neemt Van Rooi Meat het slachthuis in Hapert over. Daarmee krijgt het bedrijf de mogelijkheid om het vlees beter te verwaarden. De overname blijkt een goede beslissing; de slachterij groeit snel. Zo snel dat na enkele verbouwingen het pand zelfs geen groeimogelijkheden meer heeft. In 2000 koopt Van Rooi Meat een modern bedrijfspand in Someren en verplaatst het bedrijf de vleesverwerking van Hapert naar de nieuwe locatie in Someren. Die heeft immers volop ruimte om de voortdurende expansie op te vangen.
Focus verleggen
Besloten wordt om het slachten in Hapert te concentreren en de verwerking in Someren te laten plaatsvinden. Om de slachtcapaciteit in Hapert te kunnen opvoeren besluit Van Rooi Meat de snijzaal in Hapert te verbouwen. Nog steeds neemt het aantal slachtingen toe. Maar omdat het transport rechtstreeks via de grote boeren loopt en niet meer via de exportverzamelplaats neemt het aantal slachtvarkens af. Dat dwingt om de focus van zeugen naar biggen te verleggen.
Nieuwe specialisatie
In 2001 neemt Van Rooi het bedrijf Gordon in Uden over. De schept de mogelijkheid om te beginnen met de productie van bacon. Gordon was namelijk gespecialiseerd om middels van varkens te verwerken. Die specialisatie neemt Van Rooi dus over. Een jaar later zegt het bedrijf echter de huur in Uden op en verhuist het de baconafdeling naar het moderne pand in Someren.
Eerste paal voor nieuwe slachthal
In Hapert loopt het aantal slachtingen inmiddels enorm op. Maar verdere mogelijkheden voor uitbreiding zijn er niet. Na diverse gesprekken met onder meer de gemeente Hapert en Helmond besluit Van Rooi een nieuwe, moderne slachthal in Helmond te realiseren. In 2006 slaat Martien van Rooi hiervoor de eerste paal, ruim vijftig jaar later nadat hij z’n eerste big naar de markt in Lieshout bracht. In 2007 gaat de nieuwe, eigentijdse slachterij werkelijk van start. Vandaag de dag slacht Van Rooi in twee ploegen. Daarmee benut het optimaal de capaciteit van de slachthal.
Invulling aan duurzaam karakter
Veel varkens zijn afkomstig van de eigen veehandel in Lieshout. Die stuurt de aanvoer en planning van varkens naar Helmond aan. De herkomst van het vlees is een zeer belangrijk gegeven. Het liefst bindt Van Rooi regionale varkens- en veeboeren aan het bedrijf, om ook zo goed invulling te kunnen geven het duurzame karakter van de productie. Na de slacht, distribueert Van Rooi de onderdelen van rund of varken naar de diverse filialen. Ook vindt distributie plaats naar afnemers in de industriële industrie en de retail.
Overnames
Dankzij diverse overnames neemt Van Rooi een belangrijke positie in op de retailmarkt. In 2008 nam zij Van Pelt vlees over, in 2010 ProViande Gieten en in 2011 Deen Hobu. Inmiddels verwerkt van Rooi ook rundvlees en kalfsvlees.
In voorhoede verduurzaming dierlijke productie
In 2014 staat Van Rooi voor een nieuwe, belangrijke mijlpaal. Met de enorme uitbreiding van de productiefaciliteit zet Van Rooi enorme stappen in het proces van ‘Van Boer tot Bord’. Met de ingebruikneming van de vernieuwde en uitgebreide slachterij loopt Van Rooi voorop bij de verduurzaming van vlees en vleesproducten.